Скочи на садржај
Почетна » Blog » Vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola

Vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola

Smatra se da vozač nije savestan i može mu se oduzeti vozačka dozvola:

  • Ako sakupi 18 ili više kaznenih poena;
  • Ako sakupi 9 ili više poena, a ima probnu vozačku dozvolu;
  • Ukoliko je pravnosnažnom presudom osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima smrt lica;
  • Ukoliko je više od jednom u roku od pet godina pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima teške telesne povrede drugog lica;
  • Ukoliko je više od jednom u roku od tri godine pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima telesne povrede drugog lica ili imovinsku štetu.

Da li se kazneni poeni brišu?

Kazneni poeni se brišu posle 24 meseca od dana pravosnažne odluke o prekršaju. Ako je vozač sa probnom dozvolom dobio kaznene poene, oni će se preneti na normalnu dozvolu ukoliko se nisu za to vreme izbrisali.
Bitno je napomenuti da se u ovih 24 meseci ne računa period dok je vozač u zatvoru ili je pod zabranom upravljanja motornim vozilom.


Ukoliko Vam je oduzeta vozačka dozvola dugačak je put kako je vratiti, ali ići ćemo korak po korak. Pokušaćemo u narednim redovima da Vam objasnimo šta je potrebno od dokumentacije, koji je način prijavljivanja na obavezni seminar za nesavesne vozače i sl. Pa da počnemo!

Dokumentacija i način prijavljivanja

Vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola mogu se Agenciji za bezbednost saobraćaja prijaviti za prisustvovanje obaveznom seminaru unapređenja znanja.

Ko može prisustvovati obaveznom seminaru?

Obaveznom seminaru mogu prisustvovati vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola kada prođe 90 dana od dana kada su izmirili sve obaveze, odnosno:

  • Platili sve novčane kazne (potvrda suda),
  • Izdržali kaznu zatvora ako im je bila izrečena (otpusni list),
  • Izvršene su im sve izrečene mere zabrane upravljanja motornim vozilom (uverenje MUP-a).

Potrebna dokumentacija za seminar

Vozač koji želi da prisustvuje seminaru, Agenciji za bezbednost saobraćaja treba poštom da podnese sledeću dokumentaciju u ORIGINALIMA:

  1. Izjavu o saglasnosti stranke (OBAVEZNO POPUNITI I POSLATI AGENCIJI), i to:
    • Popunjen i potpisan (deo I) izjave kojom vozač izjavljuje saglasnost da Agencija za bezbednost saobraćaja može u njegovo ime pribaviti uverenje MUP-a o izvršenim merama zabrane i potvrde suda o plaćenim kaznama, ukoliko ne želi sam da pribavlja ova dokumenta već da to Agencija uradi u njegovo ime
    • ili Popunjen i potpisan (deo II) izjave ukoliko vozač želi sam da pribavi uverenje MUP-a i potvrdu suda ili samo deo dokumentacije, odnosno ili uverenje MUP-a ili potvrdu suda.
  2. Prijavu za obavezan seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, u kojoj navesti sve tražene podatke, i obavezno grad u kojem vozač želi da pohađa seminar, kao i broj mobilnog telefona zbog dalje komunikacije sa Agencijom. Da biste odštampali formular Prijave za obavezan seminar koji zatim treba da popunite – (Prijava – kliknite ovde) Prijavu za obavezan seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
  3. Potvrdu suda o plaćenim kaznama (ne starija od 6 meseci) –
     pisani dokaz o izmirenoj obavezi plaćanja izrečene novčane kazne za prekršaje zbog kojih su izrečeni kazneni poeni, odnosno izmirenoj obavezi plaćanja izrečene novčane kazne za krivična dela zbog kojih je oduzeta vozačka dozvola, sa brojevima presuda i datumima plaćanja novčanih kazni – 
    (primer)
  4. Uverenje MUP-a da su izvršene sve mere zabrane upravljanja vozilom (ne starije od 6 meseci) – 
    pisani dokaz da su izvršene sve mere zabrane upravljanja motornim vozilom koje su izrečene
     (primer)
  5. Otpusni list iz zatvora – pisani dokaz o izdržanoj izrečenoj kazni zatvora za prekršaje, odnosno krivična dela zbog kojih je oduzeta vozačka dozvola, a dostavljaju samo oni vozači kojma je bila izrečena kazna zatvora (primer)
  6. Fotokopiju lične karte, ili iščitanu ličnu kartu ukoliko je sa čipom
  7. Pisani dokaz o izmirenim troškovima za prisustvo na obaveznom seminaru (žiro račun: ‎840-1068668-71; poziv na broj: 120; svrha uplate: prijava za seminar unapređenja znanja; iznos: 25.000,00 dinara;), (primer kako popuniti uplatnicu) Važna napomena: uplatilac mora biti lice kome je oduzeta vozačka dozvola – podnosilac zahteva, na čije ime će se kasnije i izdati Potvrda o završenom obaveznom seminaru unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
  8. Lekarsko uverenje ne starije od 1 godine – uverenje o zdravstvenoj sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima najviše kategorije vozila koja je vozaču upisana u vozačku dozvolu

Slanje dokumentacije

Adresa na koju treba poslati dokumentaciju:
Agencija za bezbednost saobraćaja, Bulevar Mihajla Pupina br.2, 11 070 Novi Beograd
Pre slanja dokumentacije obavezno uradite fotokopije originalnih potvrda i uverenja, jer Agencija zadržava originale.

Seminar i troškovi

Još jednom napominjemo da će u skladu sa odredbama člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 18/16), u zavisnosti od potpisane Izjave o saglasnosti stranke (iz tačke 1.), Agencija za bezbednost saobraćaja za vozače koji su dali saglasnost pribaviti potvrdu suda (iz tačke 3.), uverenje MUP-a (iz tačke 4.) ili dokaz o izdržanoj izrečenoj kazni zatvora (iz tačke 5.), dok vozači koji nisu dali saglasnost Agenciji, navedena dokumenta pribavljaju sami.

Vozače koji dostave kompletnu dokumentaciju i koji ispunjavaju uslove za pohađanje seminara, Agencija za bezbednost saobraćaja će na broj mobilnog telefona koji su dostavili u Prijavi za seminar obavestiti sms-porukom o datumu i adresi Seminara na koji su raspoređeni.


Seminar traje 14 radnih dana, a program seminara obuhvata 40 nastavnih časova. U toku jednog radnog dana seminara vozač pohađa 3 nastavna časa, u periodu od 17 do 20 časova. Svu potrebnu literaturu polaznicima seminara obezbeđuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Napominjemo da je polaznik dužan da seminaru prisustvuje u punom obimu i nastavnom fondu sadržaja seminara, odnosno da ne postoji mogućnost izostajanja sa časova.


Ukupni troškovi organizovanja i sprovođenja seminara unapređenja znanja i ispita iz oblasti bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola propisani su Uredbom o cenama usluga koje vrši Agencija za bezbednost saobraćaja („Službeni glasnik RS“, br. 121/2012, od 24.12.2012. godine), i obuhvataju:

  • Prijavu za seminar unapređenja znanja, 25.000,00 dinara (dostavlja se prilikom podnošenja dokumentacije);
  • Polaganje ispita znanja iz bezbednosti saobraćaja, 15.000,00 dinara (dostavlja se nakon odslušanog seminara, odnosno pri prijavi ispita) i
  • Izdavanje uverenja o položenom ispitu znanja iz bezbednosti saobraćaja, 3.000,00 dinara (dostavlja se nakon odslušanog seminara, odnosno pri prijavi ispita).

Ispit

Ispit sadrži 20 pitanja, a vozač mora tačno odgovoriti na najmanje 15 kako bi položio. O mestu i vremenu ispita provere znanja kandidati će biti obavešteni u toku seminara unapređenja znanja koji pohađaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja
Bulevar Mihajla Pupina br.2
11 070 Novi Beograd

Prijava za obavezan seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja možete izvršiti putem sledećeg linka:

https://www.abs.gov.rs/static/uploads/20171215141725-prijava_novo_1-1-.pdf

Za još više informacija za vozače koji su izgubili vozačku dozvolu možete posetiti stranicu Agencije za bezbednost saobraćaja:

https://www.abs.gov.rs/rsl/oduzeta_dozvola