Скочи на садржај
Почетна » Aktuelnosti » Da li može da se uštedi?

Da li može da se uštedi?

Poskupljuje obuka u auto školama za sve kategorije – Da li može da se uštedi? Može!

Širom sveta skaču cene robe, hrane, goriva. Jedna od posledica ovih poskupljenja, a naročito veće cene goriva, dovodi do poskupljenja časova obuke za vozače u auto školama u Kragujevcu.

Iako je ranije bilo najavljeno da će poskupeti cena obuke samo za “B” kategoriju, ispostavilo se da će, ipak, časovi obuke biti skuplji za sve kategorije. Cene teorijskih časova će takođe poskupeti. Časovi praktične obuke poskupeli su sa prvobitnih 1.200 dinara na 1.500 dinara, dok će za obuku za “B” kategoriju polaznici, za sada, morati da izdvoje između 76.000 i 100.000 dinara.

S druge strane, iz Privredne komore Srbije najavili su da bi poskupljenje za “B” kategoriju moglo da bude do čak 140.000 dinara minimalno, ako se uzmu u obzir svi troškovi poslovanja. Kandidati, ne samo da plaćaju troškove teorijskog i praktičnog dela obuke, već i troškove za lekarski pregled i prve pomoći (dodatnih 6.000 dinara).

Mnoge auto škole su već podigle cenu na 76.000 dinara. Zajedno sa taksom za izdavanje probne vozačke dozvole, cena obuke će za sve kategorije u narednom periodu sigurno biti veća od 105.000 dinara! 

Šta je prouzrokovalo poskupljenje obuke u auto školama?

Razlog ovakvog poskupljenja jeste rast cene goriva svuda u svetu, pa i u Srbiji. Takođe, neki od faktora koji su uzrokovali skok cena u auto školama jesu i povećanje plata zaposlenima, kako bi mogao da se zadrži stručni kadar, ali i rast troškova rada auto škola koji su znatno porasli u proteklih 10 godina.

Država je poslednji put 2012. godine propisala minimalnu cenu za obuku u auto školama. Međutim, od tada su poskupeli benzin, automobili za obuku, troškovi njihovog održavanja, troškovi knjigovodstvenih usluga, troškovi zakupa lokala, kao i plate zaposlenima. U skorijoj budućnosti se očekuje rast i drugih troškova: cene zakupa poligona, cene održavanja vozila, cene informatičko-računarske opreme i softvera neophodnih za pohađanje teorijskih časova i polaganje teorijske obuke.

Mnogi, a naročito budući vozači, nisu zadovoljni ovom promenom, što je razumjivo. Zbog velikog skoka cene goriva, nije realno očekivati da cene obuke u auto školama ostanu iste, jer to nije ekonomski isplativo i održivo rešenje za auto škole. Međutim, kandidati mogo obuku u auto školama otplatiti na više mesečnih rata.

Kako da uštedite iako se cena obuke povećala?

Postoji nekoliko načina kako da uštedite i do 25.000 dinara.

1. Bez čekanja za upis u auto školu

Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite budžet za obuku u ovom trentuku, onda upišite auto školu sada, a kasnije počnite sa obukom. Nakon potpisavanja ugovora sa auto školom, u kojem postoji stavka o ceni časova, vi ćete praktično biti osigurani od povećavanja narednih cena kada krenete sa obukom.

2. Informišite se o pouzdanim auto školama

Dobro se informiš. Pre nego što upišete određenu auto školu u Kragujevcu, raspitajte se o tome da li neka od njih nudi neke pogodnosti i povoljnosti.

3. Ne upisujte najjeftiniju auto školu

Možda biste do sada izvukli zaključak da treba da upišete najjeftiniju auto školu, ali time biste napravili veliku grešku. Ukoliko primetite da su cene za obuku u određenoj auto školi znatno niže od cena u drugoj auto školi, vrlo verovatno je da se radi o veštom marketinškom triku sa skrivenim troškovima. Ukupna cena za obuku bi vam bila znatno skuplja od one koja vam je ponuđena, upravo zbog ovih skrivenih troškova.

S druge strane, upis najjeftinije auto škole ne znači da ćete dobiti i najkvalitetniju obuku u istoj. Kvalitetna obuka nije samo u interesu vozača, već je to pitanje opšteg javnog interesa za sve građane i bezbednost u saobraćaju. Upisom jeftine auto škole najverovatnije ćete morati da plaćate dodatne časove, kako biste imali kvalitetniju obuku, a dopunski časovi se neretko naplaćuju znatno skuplje.

4. Što je bliže, to je i bolje – ne mora da znači!

Nemojte odabrati auto školu zato što jr najbliža vašem domu. Uzmite u obzir i druge lokacije, odnosno auto škole koje se nalaze blizu vaše škole, fakulteta ili posla. Raspitajte se dobro o kvalitetu obuke, time ćete izbeći troškove dopnskih časova. Dobro se raspitajte koliko vremenski traje cela obuka i koliko se dugo čeka na polaganje kako teorijskog, tako i praktičnog ispita. Time ćete izbeći troškove isticanja lekarskog uverenja, ali i dopunskih časova. Ukoliko nakon završene obuke dugo čekate da izađete na ispit, imaćete potremu da pre ispita uplatite dopunske časove.

5. Proverite da li auto škola nudi ovaj gratis bonus

Poznato je da se za polaganje vozačkog ispita mora imati lekarsko uverenje i dokaz o položenom testu iz prve pomoći. Zato, kada upisujete auto školu, proverite da li ona nudi odgovarajući bonus, odnosno gratis za lekarsko uverenje i polaganje prve pomoći. Svakako, za vađenje
lekarskog uverenje morate otići u nadležnu zdravstvenu ustanovu i za to platiti, ali ako auto škola ima saradnju sa tom ustanovom, u cenu polaganja vozačkog ispita neće ući iznos koji ste morali da platite za dobijanje lekarskog uverenja.
Slično važi i za prvu pomoć, budući da u najvećem broju slučajeva auto škole organizuju časove prve pomoći, nakon čega se polaže ispit i to se ne naplaćuje dodatno prilikom polaganja
vozačkog ispita. Ako ovu pogodnost auto škola ne nudi, druga opcija jeste da sami pohađate
časove prve pomoći i polažete ispit u zdravstvenim ustanovama. 

Ovo je veoma važno znati, jer ukoliko auto škola ne nudi gratis za lekarsko uverenje i prvu
pomoć, onda će cena za polaganje vozačkog ispita biti znatno skuplja nego što bi trebalo da
bude, zato što se neke auto škole na ovaj način “ugrađuju” u cenu! Takođe, vrlo je verovatno da se u ovim auto školama čeka dugon polaganje vozačkog ispita i da će vam verovatno isteći lekarsko uverenje, koje ćete kasnije morati ponovo da vadite.