Скочи на садржај
Почетна » Aktuelnosti » Koliko vremena traje obuka za vozača B kategorije?

Koliko vremena traje obuka za vozača B kategorije?

Izmena propisa i pravila u vezi sa obukom vozača donela je mnoge razlike u odnosu na prošli period, ali ako odaberete dobro organizovanu auto školu možete i dalje do vozačke dozvole da stignete solidno brzo. Iako sami časovi vožnje mogu da se obave i za mesec dana, koliko će vremena proći dok dobijete dozvolu zavisi od brojnih faktora.

Kome se žuri, treba da bude unapred spreman

Potrebno dokumentacija za obuku vožnje je sledeća:

-važeća lična karta (za starije od 16 godina) i

-odgovarajuće lekarsko uverenje ne starije od godinu dana za obuku, a ne starije od 6 meseci za vađenje vozačke dozvole.

Obuka za vozača podrazumeva časove teorijske nastave i časove vožnje. Teoretski do sadrži ukupno 40 časova (30 teorija + 10 vežbi) u trajanju od 45 minuta, a u toku jednog dana možete da imate najviše 3 takva časa, izuzev posebnog fonda kada možete slušati 4 časa. Zatim vas čeka polaganje teorijskog ispita (testova) i tek nakon toga možete da krenete sa praktičnom obukom, odnosno da krenete sa vožnjom. Uzećemo u obzir da ćete ovaj test položiti iz prve i tako uštedeti dragoceno vreme i novac, ali imajte na umu da vam i položeni test važi najviše godinu i po dana (18 meseci), te da u tom roku treba da se postarate da položite i vožnju, jer u suprotnom morate ponovo polagati testove.

Praktična obuka za vozače takođe sadrži 40 časova nastave u trajanju od 45 minuta i može se dnevno pohađati najviše dva časa. U izuzetnim slučajevima, kada kandidat već ima položeno za A ili AM kategoriju, obuka može da sadrži nešto manje, odnosno 35 časova vožnje, a 7 časova teorijske obuke.

Prvih nekoliko časova biće obavezno na poligonu. Tu ćete savladati neke od najvažnijih elemenata vožnje – osećaj za prostor, zaustavljanje na bezbednom rastojanju, bočno i parkiranje u rikverc, vožnju unazad, održavanje pravca, polukružno okretanje i slično. Tek nakon savladavanja ovih veština spremni ste za tzv. izlazak u grad.

Kada dođe vreme za polaganje vožnje, prvo ćete polagati ove poligonske vežbe. Tek nakon toga čeka vas minimum 35 minuta gradske vožnje sa komisijom. Ukoliko sve zadatke obavite uspešno, možete da raučunate da ste postali vozač – početnik i upustite se u samostalnu vožnju odmah po dobijanju dozvole.

Sve u svemu, kao optimalno vreme za potpuno obučavanje jednog kandidata za vožnju uzima se period od oko 3 meseca, a koliko će to zapravo da traje zavisi od kvaliteta nastave, kao i od vas.